Ваши превъзходителства, Уважаеми дами и господа, Скъпи приятели, Днес отбелязваме една

...
Ваши превъзходителства, Уважаеми дами и господа, Скъпи приятели, Днес отбелязваме една
Коментари Харесай

110 години от създаването на сградата на ул. “Славянска” 2 frognews.bg

Ваши превъзходителства, Уважаеми дами и господа, Скъпи другари,

 

Днес означаваме една необикновена годишнина. Нарекохме я „ Векът на Зданието “.      
Сградата, в която се намираме, се издига в столицата към този момент повече от век.
Тя е освен знак на смелостта и вярата на нейните основатели в eвропейската принадлежност на България, само че и в същото време е модел на най-новите за времето си строителни техники и достижения на архитектурата.

 

Строежът й стартира през 1911 година, в навечерието на Балканската война, продължава по време на Междусъюзническата и е приключен с края на Първата международна война. Това е едно от най-трудните десетилетия освен за България, само че и за целия свят. Липса на хора (всички са на фронта), непостижима инфлация (цените хвърчат до небесата), затруднени доставки, политическа рецесия, всеобщо обезсърчение.       

Но те не стопират да строят! Нито за момент младата Софийска Търговско-индустриална Камара не се отхвърля от зданието. Така назовават те своята бъдеща постройка, финансирана с заем от Българска народна банка. Зданието, което за десетилетия ще стане дом на българския бизнес, е издигнато тъкмо по този начин, както са го възнамерявали – Европейска постройка с Национален дух, ускорител и коректив на почналата тогава рационализация на стопанската система ни и на страната ни като цяло.

.

С огромна заседателна зала, в която да се събират всички основни представители на търговията и промишлеността в България. Залата, в която се намираме сега, е била място – генератор на икономическо развиване, смели хрумвания и разцвет.

 

110 години по-късно, нагоре по пътя на спиралата, през днешния ден ние още веднъж сме изправени пред сходни провокации. Усещаме какъв брой дребни сме пред силата на природата и по какъв начин в момент ориста ни може да се промени. Войната в Украйна, земетресенията в Турция и Сирия от преди дни, ни го припомнят. Струва ни се, че света, който познаваме, се разпада и все по-често имаме потребност от светли образци, които да ни водят напред.

 

За нас тази вековна постройка е добър собственик на историята ни. От тук преди столетие потегля концепцията за основаване на Архив на Българската търговия, осъществени са планове за поощряване на професионалното обучение, начинания за възстановяване на бизнес средата, битка с нелоялната конкуренция. От тук е тръгнала концепцията за основаване на търговски представителства зад граница за поощряване на външната търговия. И доста още значими инициативи… Този образец ни демонстрира, че и в най-трудните дни има светли, стойностни цели, към които да се стремим…

 

Между тези стени към момента витаят мислите, фантазиите и вярата на онази първа генерация „ Строители на модерна България “. Енергични хора, работещи обединени за бъдещето на една просперираща европейска България.

 

През тази година, ние означаваме и още една годишнина. 20 години откогато в постройката е открита изложба - първоначално изложба Си Банк, преименувана по-късно в изложба и фондация Credo Bonum. За тези 20 години оставяме зад тила си над 300 изложения и стотици събития, а галерията се трансформира в влиятелно място за актуалното изкуство в страната ни. Винаги сме вярвали в капацитета на младите български създатели, и от години ги демонстрираме и поддържаме. Тази година за седми следващ път, в галерията ще се открие изложбата “Арт Старт: Млади художници, които да следим ”. 

.

Опазването на културно-историческото завещание на България е един от главните цели в активността на фондацията ни. През миналата година, с поддръжката на голям брой организации успяхме да възобновим един от най-ценните обекти в България - тракийската царска гробница в село Свещари. Продължилият близо три години план докара до напълно ново осветяване в гробницата, нов посетителски център и нова непрекъсната галерия. Той сподели и какъв брой сполучливи можем да бъдем, когато всички работим дружно за по-голяма от нас идея и смисъл.

 

През тази година фондацията ще стартира нов план за разпространение на непознатото културно завещание. Но по този път бихме желали да вървим дружно с вас - нашите съидейници.

 

Пред прага на тази огромна годишнина желая да ви прикани още веднъж да се върнем към уроците, оставени ни от нашите предшественици и основателите на тази постройка.
Обединени да възродим духа на България и да разкрием за света познанията и благосъстоянията, които тя има.

 

На формалното разкриване на постройката през 1919 година, Цар Борис III изрича следните думи, с които бих желала да завърша и аз през днешния ден: “Тихо и с неизменима сила, да работим за развиването на България. ”

 

Реч на госпожа Цветелина Бориславова

По мотив 110 години от основаването на постройката на ул. “Славянска ” 2
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР